Sotatieteiden tohtori, eversti (evp.) Markku Iskaniuksen kirja Ilmojen kenraali ja kiistelty komentaja J. F. Lundqvist 1940-1946 kertoo tutkimukseen perustuen jatkosodassa onnistuneen ja sodanjälkeisessä politiikassa kompuroineen komentajan vaiheikkaan tarinan. Se alkoi nousukiidosta ja päättyi syöksykierteeseen.

Kenraaliluutnantti J. F. Lundqvist johti jatkosodassa Suomen lentojoukkoja ja ilmatorjuntaa. Pienemmissä asioissa Lundqvist oli päättäjä ja suuremmissa niiden esittelijä ylipäällikkö Mannerheimille.

Mittava kirja avaa mielenkiintoisesti jatkosodan aikaisia henkilöristiriitoja, hankintoja, saksalaissuhteita sekä Lapin sotaa. Se tarjoaa uutta tietoa esimerkiksi kesältä 1940, jolloin tasavallan presidentti, hallitus ja ylipäällikkö uhkasivat erota, jos eduskunta ei hyväksy lakia puolustusvoimain ylimmästä johdosta Mannerheimin haluamassa muodossa.

Ilmojen_kenraali_Lundqvist_Docendo

Erityisen kiinnostava on Lundqvistin vajaan vuoden kausi puolustusvoimain komentajana 1945-1946. Ajanjaksoa leimasivat liittoutuneiden valvontakomission läsnäolo, kommunistien valtapyrkimykset, kurssinmuutos turvallisuuspolitiikassa sekä tappioita murehtivien suomalaisten synkät tunnelmat.

Lundqvist yritti huonolla menestyksellä juurruttaa armeijaan Mannerheimin hyväksymää ja pääministeri Paasikiven muotoilemaa neuvostomyönteistä "uuden suunnan politiikkaa". Lundqvistille lankesi myös puolustusvoimien uudistaminen, johon liittyi 33 upseerin erottaminen. Tämä asia, erityisesti kaksinkertaisen Mannerheim-ristin ritarin, kenraali Aaro Pajarin irtisanominen johtivat välirikkoon Mannerheimin ja Paasikiven kanssa, ja Lundqvist erosi toukokuussa 1946 komentajan tehtävistä.

Markku Iskanius on julkaissut useita kirjoja ja kirjoituksia sotahistoriasta sekä operaatiotaidosta ja taktiikasta. Hänen edellinen kirjansa, Tuntematon kenraali, käsitteli J.F. Lundqvistin vaiheita 1930-luvulla ja talvisodassa.

Markku Iskanius: Ilmojen kenraali ja kiistelty komentaja J.F. Lundqvist 1940-1946 (Docendo 2015), ISBN 978-952-291-134-6, sh. 36,90 euroa, sidottu, 575 sivua.

Lehdistökappaletiedustelut ja kuvamateriaalit
riikka.kayhko@docendo.fi, puhelin 040 7280 924.

Kirjailijan haastattelupyynnöt
juha.janhonen@docendo.fi, puhelin 040 8430 139 (kustantaja).

Kirjailijan yhteystiedot
markku.iskanius@gmail.com, puhelin 040 726 5034.