Talvisodan loputtua monet joukko-osastot, yksiköt, aseveliyhdistykset ja epämuodollisemmat porukat teettivät jäsenilleen merkkejä, joita kannettiin vaatteissa, kellonperissä tai vaikkapa puukon tupessa. Merkeille ei ole yhteistä nimeä: ne eivät olleet muistoristejä tai kunniamerkkejä, ja nykyään käytetty ”rähinäremmimerkki” on harhaanjohtava nimitys.

Nämä asevelimerkit ovat sodan käyneiden, siviilielämään jo päässeiden sotilaiden yhteisöllisyyttä kuvaavia merkkejä. Koska ne eivät olleet osa virallista palkitsemisjärjestelmää, niiden merkitys on usein päässyt unohtumaan.

Talvisodan loppumisen 75-vuotisjuhlien kunniaksi julkaistava Matti Allosen ja Jari Nykäsen tietokirja Talvisodan asevelimerkit tarjoaa ensimmäistä kertaa tutkittua tietoa melko tuntemattomasta asevelimerkkikulttuurista. Teos perustuu arkistotutkimukseen ja perusteelliseen analyysiin merkkien valmistuksesta. Kirja tuo lisävalaistusta talvisodan taistelujen läpikäyneiden pienten kokoonpanojen, joukko-osastojen ja taistelusuuntien teettämien merkkien syntymiseen ja valmistamiseen. Niin ikään alun perin asevelimerkeiksi luodut talvisodan muistoristit ja Suomen Aseveljien Liiton oma merkki saavat lisävalaistusta.

Kirjaa varten on valokuvattu yli kaksisataa merkkiä, ja se antaa tutkijoille ja keräilijöille aivan uuden mahdollisuuden arvioida omia kokoelmiaan. Talvisodan asevelimerkit sisältää arvokasta uutta tietoa myös muille talvisodasta ja aseveliyhdistyksistä kiinnostuneille lukijoille.

DI Jari Nykänen (s.1957) on Suomen sotahistoriasta kiinnostunut tietoturva-asiantuntija, jonka vapaa-aikaan kuuluu erityisesti viime sotiin liittyvä kirjallisuus, kartat ja niin kunnia- kuin muutkin ”sotamerkit”. Valokuvausharrastus on kerryttänyt myös kohtalaisen kuvasaaliin näistä merkeistä ja muista aihepiiriin liittyvistä esineistä.

DI Matti Allonen (s. 1956) on eläkkeelle jäänyt liikennelentäjä, joka on toiminut Suomen lentäjäliiton puheenjohtajana. Sotahistorian lisäksi hän harrastaa mm. musiikkia ja soittaa baritonisaksofonia.

Matti Allonen, Jari Nykänen: Talvisodan asevelimerkit. ISBN 978-952-291-140-7, 250 sivua, sh. 36,90 euroa, Docendo 2015.

Toimittaja kysy sähköistä vedosta ja lisätietoja:
Riikka Käyhkö, Docendo, p. 040 728 0924, riikka.kayhko@docendo.fi

Kuvia merkeistä: http://materials.docendo.fi/materials/Talvisodan_asevelimerkit_esimerkkikuvia.pdf

Kirjailijoiden yhteystiedot ja lisätiedot:
Matti Allonen, puhelin 040 827 2835, mattiallonen@gmail.com
Jari Nykänen, puhelin 040 557 2841, jari.nykanen@pp.inet.fi