Tietokirja Veli veljen puolesta - talvisota ja Unkari kertoo avusta, jota Unkari lähetti sotaa käyvälle veljeskansalle 1939-1940. FT Gábor Richly on käyttänyt tutkimuksensa lähteinä sekä suomalaisia että unkarilaisia lähteitä. Valokuvat ja päiväkirjamerkinnät luovat elävän kuvan pohjoiseen lähteneistä vapaaehtoisista.

Veli_veljen_puolesta_Janhonen_Richly

Ennen julkistusta poikkesimme Sotamuseossa tutustumassa kirjan teemaan liittyvään näyttelyyn, kuvassa kustantaja Juha Janhonen ja Gábor Richly.

Kirjan julkistaminen järjestettiin Helsingissä 10.11.2015, paikkana oli Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus. Keskustelimme tilaisuudessa kirjasta yhdessä Gábor Richlyn, historioitsija Martti Turtolan ja kustannustoimittaja Panu Väänäsen kanssa.

Järjestimme kaksi tilaisuutta, joista ensimmäiseen osallistui kutsuvieraina laaja ja arvovaltainen joukko maamme sotahistorian parhaita asiantuntijoita. Myöhemmin illalla järjestetty tilaisuus oli avoin kaikille.

Vaananen_Janhonen_Richly_Turtola

Kirjasta keskustelemassa kustannustoimittaja Panu Väänänen, kustantaja Juha Janhonen, kirjailija ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtaja FT Gábor Richly ja VTT sotahistorijoitsija Martti Turtola.

Talvisodan aikana koko maailman sympatiat olivat Suomen puolella, mutta vain harvalta valtiolta saapui yhtä paljon apua kuin Unkarilta. Talvisotaan lähetettiin muun muassa vapaaehtoispataljoona, sotakalustoa ja humanitaarista apua. Myös Suomi-kuva muuttui Unkarissa merkittävästi juuri talvisodan vaikutuksesta, ja urhoolliseen pohjoiseen veljeskansaan alettiin suhtautua esimerkkinä ja sen taisteluun lupauksena paremmasta tulevaisuudesta.

Runsaasti valokuvia sisältävä teos esittelee yksityiskohtaisesti Unkarin yhteiskunnan laaja-alaista aktivisuutta, Unkarin hallituksen intressejä, Suomen sotatarvikehankintoja Budapestistä ja vapaaehtoispataljoonan värväystä. Aikakauden unkarilaisista julkaisuista lainatut värikkäät ja lennokkaat kirjoitukset havainnollistavat sotavuosina muuttunutta Suomi-kuvaa.

Kirjaan liitetyt selonteot ja päiväkirjamerkinnät kertovat elävästi yhteistyöstä ja pitkästä kiertomatkasta, jonka vapaaehtoiset tekivät Suomeen halki sotaa käyvän Euroopan. Talvisota ehti loppua ennen kuin unkarilaispataljoona ehti rintamalle, mutta vapaaehtoiset toimivat jonkin aikaa rajavartiotehtävissä.

Airio_Richly_Manninen

Prikaatikenraali ja sotatieteiden tohtori Pentti Airio, Gábor Richly ja FT ja historiantutkija Ohto Manninen.

FT Gábor Richly on julkaissut suuren määrän artikkeleita ja kirjoja sekä Suomen että Unkarin historiasta. Hän on toiminut muun muassa Helsingin yliopiston sekä Budapestin Eötvös Loránd -yliopiston lehtorina ja viime vuosina Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtajana Helsingissä.

Julkistuspäivänä Helsingin Sanomat noteerasi kirjan ja Gábor Richlyn ansiokkaasti otsikolla: Talvisodan unkarilaiset vapaaehtoiset saivat tarinansa.

Kuvat: Tarja Lappalainen