Lauri Laukkanen: Camp Creative – Luova valokuvaus ja kuvankäsittely

 

Ensimmäisenä meiltä Laurin kykyihin kiinnitti huomiota kustantaja Janhosen Juha, ja kirjasta oli puhetta jo kolmisen vuotta sitten. Kustannussopimuksen Juha ja Lauri tekivät kesällä 2014, minkä jälkeen projektin käytännön toimet siirtyivät minun hoitooni.


Olin itsekin tavannut Laurin kertaalleen aiemmin, ja käsitys miehen poikkeuksellisista kyvyistä vain vahvistui aloituspalaverissa. Yleensä pyrin uusien kirjailijoiden kanssa ideoimaan kirjan rakenteen (joskus ihan sivusuunnitelmaa myöten) yhdessä, mutta kun aiheena on luovuus, minun ei hyödyttänyt kahlita Lauria tässä vaiheessa. Lauri teki alustavan sisältösuunnitelman, jota kyllä kommentoin, mutta jätin Laurille täyden vapauden tehdä muutoksia.


Jo taittomallin tekoa varten tulleesta aineistosta näki, että ennakko-odotukset pitivät paikkansa – mistään tusinakirjasta ei todellakaan ollut kyse. Tältä pohjalta tehtiin päätös normaalia suuremmasta sivukoosta. Laurin toive kirjan mittasuhteista oli neliö, mikä tuntui sopivan aiheeseen. Vaikka valittu 245×245-millinen sivukoko on kääntäen samassa suhteessa kalliimpi kuin mitä sivuja mahtuu painoarkille (16 sivua vs. 225×225-millisen 24 sivua), kirjasta haluttiin mahdollisimman näyttävä.


Meillä on muutama upeaa jälkeä tekevä ”vaki-freelancer”, mutta tähän päädyin Laurin suosituksesta kysymään Oskari Sarkimaa – miehen aikaisemmat taitot olivat kyllä vakuuttavia. Oskari teki helmikuulle muutaman vaihtoehtoisen kansiehdotuksen, joista lopulliseksi kanneksi päätynyt sai meillä harvinaisen yksimielisen hyväksynnän. Pari pientä viilausta, ja etukansi ehti hyvin maaliskuussa painoon lähteneeseen syksyn luetteloon. Sen jälkeen Oskari teki alustavan taittomallin, joka sekin kelpasi minulle ja Laurille lähes sellaisenaan.


Amelie Drozzin
Huimia kuvia Laurilta kyllä löytyi, ja harvinaisen moni niistä olisi sopinut mittasuhteidensa ja väljyytensä puolesta kanteenkin. Kansikuvaa ei kuitenkaan tarvinnut pitkään miettiä – yksi nousi heti ylitse muiden. Kuvaus: Lauri Laukkanen, kuvankäsittely: Hannes Honkanen ja Lauri Laukkanen, malli: Amélie Drozzin.

Keväällä Laurilla riitti puuhaa, mm. Antti Tuiskun musiikkivideon kuvaukset Thaimassa vain reilua kuukautta ennen toukokuun alun aineisto-deadlinea, mutta niin vain aikataulu piti viikon tarkkuudella. On kirjaprojekteja, joissa deadline on määritelty kuukautta ennen painoon toimitusaikaa, mutta tämän tyyppisessä kirjassa aikaa kannattaa olla aina vähintään pari kuukautta, mielellään enemmänkin. Siihen vielä kesälomakauden huomiointi, niin loppukesästä painoon lähtevän kirjan deadline kannattaa todellakin olla jo toukokuulla.


Kirjasta oli päätetty tehdä muutenkin mahdollisimman näyttävä, jolloin tekstin määrä pidettiin suht pienenä. Haluttiin isot, näyttävät kuvat ja paljon tyhjää tilaa. Tällä tekstimäärällä minulla ei mennyt editoinnissa kauaa. Normaalit kirotusvihreet, ja pari kolme sisältöviilattavaa kohtaa kuvankäsittelyosiossa. Esikoiskirjailijaksi asia oli siis harvinaisen hyvin kohdallaan.

 

Elephant_In_The_Room
Kaikki on jo kuvattu? No ei todellakaan. Yksi keino urautuneesta ajatusmaailmasta ulos murtautumiseen on käyttää idean pohjana lentäviä lauseita. Tässä ajatus on lähtenyt englannin ”an elephant in the room” -sanonnasta (virtahepo olohuoneessa). Kuva: Melissa Hutchinson, malli Jen Brook.

Oskari sai aineiston toukokuun puolivälissä. Sovittiin, että katsotaan muutama kymmenen lopullisella aineistolla taitettua sivua ensin yhdessä, ja päästän sitten Oskarin ja Laurin irti. Miehet hioivat taiton kahdestaan, ja minä sain sen tarkistettavaksi lomien jälkeen elokuulla. Jonkin verran taiton hiomisen yhteydessä oli syntynyt uusia kuvatekstejä ja leipätekstiäkin oli hieman viilattu, joten luin koko tekstin vielä kertaalleen. Parin kierroksen jälkeen oltiin painoontoimitusvaiheessa. Tällä kertaa kirja lähti Jelgavas tipografijaan. Latvialainen laatupaino ei pettänyt nytkään; myös painoteknisesti haastavat tummasävyiset kuvat olivat onnistuneet hienosti.


Kansainvälisen tason kirja olisi syytä saada myös englanniksi, mikä kirjattiin jo kustannusopimukseenkin. Lauri käänsi itse muutaman soveltuvan osion englanniksi, jotka Oskari taittoi. Toivotaan, että Virkin Juhalla tai Simolan Harrilla on Frankfurtista tuomisinaan käännössopimus.

 

Smoke_Brush
Aina ei tarvitse kantaa savukonetta mukana. Kirjan kuvankäsittelyosuus sisältää mm. seikkaperäisen opastuksen savupensselin luomiseen. Kuva: Lauri Laukkanen, malli Jen Brook.