Docendon kirjat syksy 2017

Kirjoja medialle, kysy myös sähköisiä vedoksia ennakkoon: tiedotus@docendo.fi.

Lisätietoja ja ennakkohaastattelupyynnöt:
juha.janhonen@docendo.fi, puhelin 040 8430 139.

Kansikuvapankki: paino- ja web-kokoiset kansikuvat: http://www.docendokustannus.fi/medialle

>> Lue myös koko syksyn 2017 luettelo

Kimmo Ohtosen Karhu – voimaeläin oli viime vuoden yllätysmenestyksiä. Lukija-Finlandian voitto sekä Vuoden luontokirja- ja Bonnierin Vuoden kirja -ehdokkuudet yhdessä runsaan ja kiittävän lukijapalautteen kanssa kertovat vahvan tarinan voimasta.

Kirjan voima oli siinä, että sillä oli kasvot: se kertoi myös tekijänsä tarinan. Ihmisen tarina kasvojen takana kiinnostaa aina. Tulevana syksynä uskomme yhä vahvoihin henkilökuviin. Kirjojemme kautta tutummiksi tulevat mm. Spede, Makwan Amirkhani, Timo Jutila, Olli Lindholm, Anssi Kela, Marco Hietala, Sedu Koskinen, Ilpo Kokkila ja suomalaiset kapellimestarit ja monet muut.

Lisäksi sukellamme syvälle nykyisyyteen ja historiaan, satavuotiaassa Suomessa ja sen ulkopuolella. Kaikissa tarinoissa kuuluu ihmisen ääni. Jotain aivan uuttakin on mukana: nyt näet dekkarikustantaja CrimeTimen syksyn kirjat tästä samasta luettelosta. Parhain terveisin
Juha Janhonen, kustantaja
Docendo, puhelin 040 8430 139

P.S. Kurkista kustantajan maailmaan! Ajankohtaisimmat uutiset, keskustelut ja julkistustiedot twitterissä: @DocendonKirjat

Kimmo Ohtonen: Metsäkansan tarina

Tarina matkasta lukuisten metsän asukkien valtakuntaan. Kirja kertoo metsiemme tarinan tiettyjen lajien kautta: miten niiden elinolosuhteet ovat muuttuneet ja miltä tulevaisuus näyttää.

Kirjan tarina etenee Kimmon henkilökohtaisen matkan kautta: hän kiertää lapsuudestaan tuttuja metsiä vuoden ajan taltioiden näkemäänsä kuvin ja sanoin. Lukija pääsee matkalle Uudenmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Kainuun metsiin: talousmetsiin, korpimetsiin ja vanhoihin metsiin. Kirjan metsät heijastavat koko Suomen metsäluonnon moninaisuutta ja rikasta lajistoa.

Miten voimme pelastaa tuhansia vuosia maamme metsissä eläneet lajit, jotka uhkaavat kadota elinaikanamme? Haluammeko tehdä niin? Ihminen muuttaa teoillaan luontoa joka päivä, mutta voiko luonto vielä muuttaa meitä?


Lasse Laaksosen tutkimus käsittelee sotilasylijohdon henkilökohtaisia ongelmia, tutkimuksen tulokset ovat aihepiirin tutkimattomuuden takia perustavanlaatuisia

Sotilasjohtajien henkilökohtaisilla ongelmilla on ollut merkittäviä vaikutuksia Suomen armeijan rakentamisessa ja sotien aikaisessa johtamisessa. Niitä ei kuitenkaan ole tutkittu. Filosofian tohtori, dosentti Lasse Laaksonen pureutuu aiheeseen perusteellisesti 550 sivuisessa kirjassaan Viina, hermot ja rangaistukset – sotilasylijohdon henkilökohtaiset ongelmat 1918-1945.

Teoksessa selvitetään, millainen merkitys henkilökohtaisilla ongelmilla ja persoonallisilla piirteillä on ollut Suomen armeijaa rakennettaessa, talvi- ja jatkosodan ratkaisuissa tai rauhaa aikaan palatessa. Kuinka suuria haittoja sotilasjohtajien alkoholinkäytöstä aiheutui? Miten mielenjärkytyksistä selvittiin? Minkälaisia rikoksia tehtiin? Kuinka virheistä rangaistiin?

Samalla nostetaan esiin sotilasylijohdon, Mannerheimin ja kenraalien tärkeimpiä ratkaisuja kokonaan uudessa valossa. Teoksessa paneudutaan rintamakomentajien henkilökohtaisiin piirteisiin, hermojen hallintaan ja rikkomuksiin.

Sotilasjohdon alkoholinkäytön, hermojen ja rikkomusten vaikutuksien arvioiminen on erittäin ajankohtaista juuri nyt, kun Suomen sota- ja henkilöhistoriaa kirjoitetaan uudelleen ja uusista näkökulmista.


Sedu Koskinen, Teemu Potapoff: Yön kuningas

Lupaavasta jalkapalloilijasta ja teollisuuden alan yritysjohtajasta muovautui vuosien saatossa mies, josta kirjoittaessaan iltapäivälehdet käyttivät etuliitteitä luksus ja öky. Kyseessä on mies, joka muutti ja mullisti suomalaisten tavan juhlia.

Seppo ”Sedu” Koskinen on liikemies ja itseoikeutettu yökerhomoguli, jonka ideapankki ei tunnu ehtyvän, vaikka takana on liki 30 vuoden mittainen ura ravintolaketjun ruorissa. Kirja kertoo kaunistelemattomasti koko kansan Sedun tarinan, sekä Sedun että hänen lähipiirinsä kertomana.


Mika Saukkonen: Juti - Timo Jutilan tarina

Juti-kirja on rehellinen ja suorapuheinen matka Jutin elämään, ei pelkästään jääkiekkoilijana, vaan myös ihmisenä nimeltä Timo Jutila.

Timo Juhani Jutila on Suomen ensimmäinen kaksinkertainen jääkiekon maailmanmestari aikuisten tasolla. ”Juti” oli joukkueen kapteeni, kun Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden Tukholmassa keväällä 1995. Toisen maailmanmestaruuden Jutila saavutti Leijonien joukkueenjohtajana Slovakian MM-kisoissa 2011.

Mutta miten Jutista tuli Juti? Urheilutoimittaja Mika Saukkosen toimittama kirja kertoo Jutin matkan lapsuuden maisemista Tesomasta tähän päivään. Värikkäästä puheestaan ja Tampereen murteestaan tunnettu Juti antaa palaa kirjassa eikä ujostele kipeimpiäkään tarinoita uransa ja elämänsä varrelta.


Mari Sainio: Makwan Amirkhani

Makwan on vapaaottelija, joka on noussut suomalaisten suosikiksi – hän on tämän hetken yksi seuratuimmista urheilijoista. Hän on raivannut tiensä vapaaottelutähdeksi UFC:ssa, joka on maailman suurin toimija vapaaottelu-urheilussa.

Mari Sainion toimittamassa kirjassa kerrotaan Amirkhanin hurja elämäntarina mitään sensuroimatta. Makwan avautuu vaikeasta lapsuudestaan Iranissa, läheisten menettämisestä, elämästä pakolaisleirissä sekä lapsuudesta 1990-luvun Suomessa, jonne YK perheen sijoitti vuonna 1993. Kirja on kamppailu-urheilun ja harjoittelun lisäksi täynnä tunteita: iloa, surua, hikeä, verta ja kyyneleitä.


Kalle Virtapohja: Mies josta tehtiin patsas – Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 120 vuotta Paavo Nurmen syntymästä. Urheilutoimittaja Kalle Virtapohjan kirja on perusteelliseen arkistotyöhön pohjautuva elämäkerta, jossa kuuluu Paavo Nurmen oma ääni lukuisten kirjeiden ja lehtikirjoitusten kautta.

Millainen mies Paavo Nurmi oli? Olympiavoittaja ja maailmanennätysten rikkoja. Hymytön vaikenija? Paavo Nurmi tähtäsi maailman parhaaksi juoksijaksi. Muut tekivät hänestä kansallissankarin, myytin. Vähäisestä kielitaidostaan huolimatta Paavo Nurmi loi Suomi-kuvaa ulkomailla voimakkaammin kuin tänä päivänä ehkä ymmärretään.


Hannu Himanen: Länttä vai itää - Suomi ja geopolitiikan paluu

Painava puheenvuoro Venäjä-asiantuntijalta, entiseltä Moskovan suurlähettiläältä!

Mihin Venäjä oikein pyrkii ulkopolitiikassaan? Miksi se haluaa haastaa Euroopan järjestyksen? Mikä on Vladimir Putinin visio Venäjästä ja maailmasta? Miksi Venäjä panostaa merkittäviä voimavaroja informaatiovaikuttamiseen? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin haetaan vastauksia tässä moniulotteisessa kirjassa, joka on tarkoitettu kaikille Suomen turvallisuudesta kiinnostuneille.


Stalinin Suomea koskevaa arkistoa julki syksyllä,
Stalinin arkistosta valaistusta 1930-lukuun, välirauhaan, jopa yöpakkasiin


Varjo Suomen yllä – Stalinin salaiset kansiot -kirjaan on saatu korkeimman neuvostojohdon Suomea koskevia dokumentteja ensi kertaa Venäjän federaation presidentin arkistosta. Se on entinen kommunistisen puolueen politbyroon arkisto, käytännössä puolueen pääsihteerin virka-arkisto. Sinne ei ulkomaisilla tutkijoilla ole juuri ollut pääsyä.

Dokumentit tuovat runsaasti uutta tietoa Neuvostoliiton Suomen politiikasta ennen sotaa ja varsinkin välirauhan aikana 1940-41. Käy ilmi, että neuvostojohdon suunnitelmat ulottuivat tuolloin paljon laajemmalle kuin Suomessa tiedettiin. Hangon tukikohtaan tavoiteltiin laajennusta Saloon saakka.

Sodanjälkeiseltä kaudelta nähdään valaisevia dokumentteja Stalinin viimeisiltä vuosilta ja vielä Hruštšovin ajalta. Viimeinen dokumentti on vuodelta 1964. Kuva Kekkosesta täsmentyy – ja esiin nousee uusia arvoituksia.

Professorit Ohto Manninen, Kimmo Rentola ja Timo Vihavainen ovat Venäjän arkistoissa pätevöityneet arvioimaan salaisia, ennen suomeksi julkaisemattomia dokumentteja. Tekijätiimissä on venäläisenä asiantuntijana mukana varajohtaja Sergei Žuravljov Venäjän tiedeakatemiasta.