LEHDISTÖTIEDOTE MEDIALLE (Lataa PDF)

JULKAISUVAPAA 24.9. KLO 06:00

 

Kutsu terveystohtori Pekka Puskan Raha tai henki -kirjan julkistamistilaisuuteen

Julkistaminen järjestetään Helsingissä 24.9. klo 13.00, Ravintola Ostrobotnian Jääkärihuoneessa, osoitteessa Museokatu 10. Pekka Puska vastaa tilaisuudessa muun muassa kirjansa peruskysymykseen, onko Suomella malttia tervehtyä? Tervetuloa.

 

”Mitä helpompaa ihmisten on tehdä terveellisiä valintoja, sitä terveellisemmät elintavat kansalla on, ja sitä enemmän sillä on terveitä elinvuosia edessään.” Näin tiivistää professori Pekka Puska, THL:n entinen pääjohtaja kokemuksensa suomalaisten terveyden edistämisestä.

 

Puskan mukaan päätöksentekijöiden asia on muuttaa yhteiskuntaa niin, että terveellisten valintojen tekeminen on kansalaisille mahdollisimman helppoa. ”Nyt tilanne on kummallinen. Ihmiset vahtivat koko ajan elintapojaan, vaikka elämän tavoitteiden pitäisi olla aivan jossain muualla.”

 

Helpommin sanottu kuin tehty. Useimmat meistä sairastuvat yhä kansantauteihin, joiden syyt ovat pitkälti elintavoissamme.

Terveyteen vaikuttaa Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan (aakkosjärjestyksessä) ennen kaikkea alkoholi, liikunta, ravinto ja tupakka. Jokaisella näistä neljästä elintavasta on kuitenkin erilaiset juuret kulttuurissa, taloudessa, ihmisten tavoissa ja tottumuksissa, ja ne aiheuttavat riippuvuutta eritavoin. Siksi päätöksentekijän tulee osata vaikuttaa niihin jokaiseen eri keinoin.

 

Puska tiivistää kirjassaan kokemuksensa neljään pääelintapaan vaikuttamisesta. Kokemusta hänellä onkin runsaasti alkaen Pohjois-Karjalasta, josta hänen tiensä on johtanut WHO:n tehtäviin eri puolille maailmaa, missä elintapasairauksien torjunta on yhä tärkeämpää.

 

Puska pohtii kokemustensa ja tutkimustiedon pohjalta keskeisiä kysymyksiä kansalaisen ja kansanterveyden kannalta. Voittaako raha terveyden vai voidaanko hyvä kansanterveys yhdistää taloudelliseen kehitykseen?

 

Ravitsemuksessa on tapahtunut valtava kehitys, kun terveydestä on tullut elintason kohotessa yhä tärkeämpi asia. Elintarviketeollisuus on vastannut kysyntään uusilla kevyemmillä tuotteilla, mikä on parantanut koko kansan terveyttä. Tupakoinnin väheneminen on ollut hidasta, koska nikotiini aiheuttaa hyvin vahvan riippuvuuden eikä vaaratonta korvaavaa tuotetta ole.

 

Vaikka näyttö tupakan hengenvaarallisuudesta on kiistaton, on tupakkateollisuus lobannut ja jarruttanut aggressiivisesti lainsäädännön kehittämistä. Tupakointi on jäänyt vähän koulutettujen sosiaaliryhmien tavaksi.

 

Moninkertaistuneen alkoholinkulutuksen kääntäminen laskuun on tätäkin haasteellisempaa, sillä alkoholi on syvällä kulttuurissamme, ja valtaosa suomalaisista on kohtuukäyttäjiä. Uusia terveyspolitiikan haasteita ovat vähäinen liikunta ja ylipaino.

 

Puska kertoo kirjastaan ja nykytehtävistään


Jäätyäni vuoden vaihteessa eläkkeelle THL:n pääjohtajan virasta tuli enemmän aikaa kotimaisiin kansanterveysasioihin ja myös kansainväliseen yhteistyöhön. Kansainvälisissä asioissa asemani Kansanterveyslaitosten maailmanjärjestön (IANPHI) presidenttinä sekä monet WHO:n tehtävät sitovat melko paljon.

 

Uusi tilanne on mahdollistanut enemmän kirjoittamista ja myös toteuttaa ajatuksen tästä kirjasta, jossa arvioin suomalaisen kansanterveyden kehitystä vuosikymmenien monipuolisen kokemukseni perusteella. Mitkä ovat olleet tämän pääsääntöisesti myönteisen kehityksen keskeisiä tekijöitä ja mitä olemme oppineet? Ja erityisesti pohdin, millä edellytyksillä myönteinen kehitys suomalaisten terveydessä voi jatkua erilaisten ristipaineiden keskellä.

 

Kirjassa pohditaan muutokseen vaikuttavia tekijöitä sekä sitä, mitä yksilö voi tehdä ja mitä yhteiskunnan pitäisi tehdä. Raha tai terveys on varsinkin julkisissa ratkaisuissa usein esille tuleva kysymys. Kovin usein yhteiskunnan päätöksissä raha ajaa terveyden edelle. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Hyvä terveys ja taloudellinen kehitys voidaan yhdistää.

 

Kansalaisten lisääntyvä kiinnostus terveyteen ja hyvinvointiin tarjoaa elinkeinoelämälle monia mahdollisuuksia. Valtiovallalle taas tehokkaat, vaikkakin usein vaikeat, poliittiset päätökset esim. alkoholi-, tupakka- tai ravintopolitiikassa ovat huokeita mutta tehokkaita keinoja pidentää työuria ja vähentää sote-palvelujen painetta. Näissä asioissa ja nykyisessä taloustilanteessa hallituksella tulisi olla rohkeutta tehdä sellaisia rakennepoliittisia ratkaisuja, jotka tukevat kansantaloutta ja edistävät suomalaisten terveyttä.

 

Kirja on tarkoitettu kaikille terveysasioista kiinnostuneille ja erityisesti terveyden edistämisen kanssa toimiville.

Ilmoittaudu julkistukseen ennakkoon, sähköinen vedos

riikka.kayhko@docendo.fi, puhelin 040 7280 924. Kirja ja sen tiedot ovat julkaisuvapaat (embargo) 24.9. klo 06.00. Toimittajille on saatavana kirjasta ennakkoon sähköinen vedos.

Haastattelupyynnöt, lisätietoja

Juha Janhonen, kustantaja, juha.janhonen@docendo.fi, puhelin 040 8430 139

Kirjailijan yhteystiedot

Pekka Puska, puhelin 040 771 551, pekka.puska@thl.fi

ISBN 978-952-291-088-2, 182 sivua, sh. 34,90 euroa, kustantaja: Docendo

Docendo on jyväskyläläinen tietokustantaja, joka julkaisee vuosittain noin 60 korkeatasoista tietokirjaa. www.docendo.fi