Flóra Bartha Paasonen - Vaiettu tarina

Saatavuus: Loppu varastosta

Normaalihinta: 4,90 €

Tarjoushinta 2,94 €

  • Ilmestymisvuosi : 11/2013
  • Kirjailija : Johanna Parikka Altenstedt
  • Kustantaja : Docendo
  • ISBN : 9789522910103
  • Sivuja : 160
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Kirje USA:sta eteisen lattialla marraskuussa 2012 osoittautuu itsenäisen naisen viimeiseksi mahdollisuudeksi oikaista historiankirjoitusta. Flóra Paasonen, tiedustelupäällikkö Aladar Paasosen leski, kertoo vihdoin itse omasta elämästään. Unkarilaiseen eläinlääkäriperheeseen syntynyt, Sveitsissä kesänsä viettänyt ja eurooppalaisen yleissivistyksen saanut Flóra Bartha kasvatettiin kosmopoliitiksi. 18-vuotiaana hänet esiteltiin huimaa sotilasuraa tehneelle eversti Aladar Paasoselle, joka nai vihreäsilmäisen unkarittaren 1938.

Rakkaustarina on kuin sadusta. Koti presidentinlinnassa, upeita illallisia, hienoja kutsuja, kauniita kalusteita. Mutta Tolstoin Sota ja rauha -romaanin lumoissa ollut nuorikko joutuu heräämään sodan todellisuuteen presidentinlinnan ikkunoiden pirstoutuessa sisään pommituksissa ja Aladarin kadotessa tiedustelujohtajaksi Mannerheimin salaiseen maailmaan. Flóran tehtäväksi jää suojella kolmea lastaan ja pitää perhe mahdollisimman tarkkaan piilossa, sillä tiedustelujohtajan läheiset elävät aina uhkakuvan alla. Alkaa näkymättömyyden kausi.

Tässä kirjassa Flóra muistelee piileskelyä useissa eri maissa. Hän arvioi Euroopan kehitystä varmalla ja tarkalla poliittisella vaistollaan sekä ennennäkemättömällä historiallisella kokemuksellaan. Vaimon osuus perheen valinnoissa on ollut itsenäisen naisen voimannäyttö, vaikka perheen olemassaoloa ei monasti edes mainita.

Viimeiset mielenkiintoiset valintansa Flóra tekee tämän kirjan kirjoittamisen yhteydessä, kun hän antaa käyttöön Aladarin ennennäkemättömät dokumentit, joita mies on piilotellut vierashuoneen kaapissa Flourtownissa kuolemaansa saakka. Tämän kirjan kirjoittaminen ja dokumenttien tallentaminen jälkipolville nitoutuvat Flóran elämän tarinaan osoittaen jälleen kerran, että itsenäisyys vaatii itsenäisiä ihmisiä.

"Johanna Parikka Altenstedtin kirjoittama Flóra Bartha Paasonen – Vaiettu tarina kuuluu eittämättä tämän syksyn mielenkiintoisimpien sota-aikoihin liittyvien teosten joukkoon. Kirja täydentää Mannerheimin tiedustelupäälliköstä Aladar Paasosesta jo aikaisemmin ilmestyneissä teoksissa luotua kuvaa. Teos tuo esiin Yhdysvalloissa asuvan unkarilaissyntyisen 95-vuotiaan lesken elämäntarinan sellaisena, kuin hän sen itse kokee. "  Etelä-Suomen Sanomat, 13.11.2013.

"Mielenkiintoista on lukea Flóra Paasosen rajattomasta ihailusta ja kunnioituksesta, jota hän tunsi ja edelleen tuntee miehensä esimiestä marsalkka Mannerheimiä kohtaan. Siinä olisi nykyisillä Mannerheim-kriitikoilla jotain opittavaa.. Flóra Bartha Paasosen kertomus on lukemisen arvoinen kuvaus siitä, miten sodan varjot lepäsivät vuosikymmeniä perheiden ja yksilöiden päällä. Laskua isänmaan itsenäisyyden säilyttämisestä sai maksaa pitkään." Portaali-lehti 12/2013

Kirjailija

Johanna Parikka Altenstedt

FL Johanna Parikka Altenstedt on sosiologian ja ympäristöviestinnän ammattilainen. Hän on toiminut parikymmentä vuotta toimittajana, kirjeenvaihtajana ja kouluttajana.

Parikka Altenstedt on työnsä kautta seurannut läheltä ruotsinsuomalaisten arkea. Häntä kiinnostavat erityisesti puolustusvoimien työntekijöiden perheiden kohtalot ja tarinat sotavuosilta.

Lue lisää

Kommentit