Kuu taivaalta

Saatavuus: Loppu varastosta

14,90 €

Kuvaus

Lisätiedot

Kuu on kaikille tuttu taivaankappale – vai onko? Kuu tuntuu liikkuvan taivaalla oman mielensä mukaan. Välillä iltataivaalla roikkuu kapea sirppi, joka vähitellen kasvaa kirkkaasti kumottavaksi täysikuuksi, mutta sitten se katoaa päiväkausiksi näkyvistä. Toisinaan taas Kuu on pitkään näkymättömissä, kunnes yhtäkkiä taivaanrannan ylle kohoaakin punainen pallo, kuin suunnaton kurpitsa.

Kirjan keskeinen anti on Laurinsalon upeissa ja usein hätkähdyttävissäkin kuukuvissa sekä niihin liittyvissä kertomuksissa: missä ja miten kuvat on otettu, ja millaisia elämyksiä Kuun metsästys kameran kanssa on antanut. Kuusta, sen näkymisestä ja liikkeistä kertovat tietopaketit ovat Markus Hotakaisen kynästä. Kiehtovaa luettavaa kuubongareille.

Kirja kertoo, miten ja miksi Kuu näkyy eri vuorokauden- ja vuodenaikoina, millä tavoin sen liikkeitä pystyy ennakoimaan ja kuinka sitä voi kuvata tavallisella kameralla. Kuuhun liittyy myös paljon mystiikkaa ja monenlaisia uskomuksia, joista suurin osa on pohjaa vailla, mutta osa perustuu sukupolvien kuluessa opittuihin asioihin taivaalla näkyvistä ilmiöistä.

Kirjailija

Tommi Laurinsalo

Markus Hotakainen

Syntyjään stadilaisesta, mutta sukujuuriltaan pohjalaisesta Hotakaisesta (s. 1963) piti tulla tähtitieteilijä. Opinnot Helsingin yliopistossa alkoivat hiipua, kun tieteen popularisointi vei mennessään. Ura urkeni Ursan julkaisutoiminnassa ja eteni kirjojen suomentamiseen; käännöksiä on kertynyt yli 20. Freelance-hommat päättyivät Yleisradion tiedetoimittajuuteen (1993-99), joka vaihtui WSOY:n toimituspäällikkyyteen (1999-2006) ja edelleen Karttakeskuksen kustannuspäällikkyyteen (2006-).

Kirjojen lisäksi Hotakainen naputtelee kosmisia juttuja erilaisiin julkaisuihin ja pakinoi Tähdet ja avaruus -lehdessä. Nuuksion kotijoukoissa ovat professorivaimo Helena Sederholm, tytär Tilda Sigrid Meteoora (s. 2003), joka on luvannut viedä isin Kuuhun, ja piskuinen chihuahua Jenni. Harrastuksia ovat tähtitiede, valokuvaus, kokkaaminen ja sotahistoria. Lisäksi hyllyllä himmenee kaksi amerikkalaisen jalkapallon SM-pronssimitalia kaukaiselta 80-luvulta.

Lue lisää

Kommentit