Spede, nimittäin (Tuomas Marjamäki)

Saatavuus: Ennakkotilaus

Ennakkotilaus 29,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 09/2017
  • Kirjailija : Tuomas Marjamäki
  • Kustantaja : Docendo
  • ISBN : 9789522914057
  • Sivuja : 350
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Ennakkotilausetuna Spede piirtää ja kirjoittaa -kirjanen, jossa on ennen julkaisematonta materiaalia Speden nuoruusvuosilta.

Suomi ei ole unohtanut Spede Pasasta (1930–2001), joka nauratti kansaa puolen vuosisadan ajan. Uusi elämäkerta piirtää maan tunnetuimmasta tv- ja elokuvakoomikosta, liikemiehestä ja keksijästä kuvan, joka on tarkempi kuin koskaan.

Spede, nimittäin kattaa viihdemiehen koko julkisen ja yksityisen elämän ensiaskeleista viimeiseen golflyöntiin. Apuna on ainutlaatuinen lähdemateriaali, Speden isän säilyttämät kouluainevihot, pakinat, näytelmäkäsikirjoitukset ja kirjeet, jotka osoittavat, kuinka jo nuorella Spedellä oli selvät suunnitelmat raivata tiensä komiikan huipulle.

Kymmenet läheiset perheenjäsenistä parhaisiin ystäviin, puolisot Pirjo Pasanen ja Riitta Väisänen sekä monet tärkeät työkaverit Simo Salmisesta Vesa-Matti Loiriin kertovat Speden omaperäisestä persoonasta, varjellusta perhe-elämästä, riidoista ja sovinnoista, huolenpidosta  ja välittämisestä, paheista ja ruokailutavoista sekä rahan tekemisestä ja sen käyttämisestä.

Kirjassa soi vahvana myös Spede Pasasen oma ääni, joka muistuttaa: – Pääasia, että on kivaa!

”No ensimmäisen lauseen jälkeen minä aina sanon jees. Sitten toisella kerralla ou jees ja kolmannella nou nou. Seuraavaksi sanon yleensä ou nou ja sitten vielä ou nou nou nou! Ja ne luulevat, että ymmärrän joka sanan.” – Spede kielitaidostaan

”Pertti oli juuri ostanut ison, kullanvärisen bemarin ja täräytti sillä edellä ajavan auton perään. Hän oli hurjana ja syöksyi räyhäämään kuskille. No se sattui olemaan mun gynekologi.” – Pirjo Pasanen, Speden vaimo

”Kirja on tarkkaa työtä, siitä välittyy Speden henki. Juuri tällainen Pertti Pasanen oli.” – Päiviö Pyysalo


Lisätietoa kirjasesta:
Pertti ”Spede” Pasanen oli koulupojasta lähtien ahkera kirjoittaja. Hänen kouluaineensa olivat pitkiä ja perusteellisia, vaikka eivät aina opettajia miellyttäneetkään. Hän otti voimakkaasti kantaa muun muassa tiukemman alkoholipolitiikan puolesta.

Spede kirjoitti lyseon juhliin puheita ja näytelmien käsikirjoituksia. Hän työskenteli yhden kesän Savon Sanomien kesätoimittajana ja sai lopulta oman pakinapalstankin. Spede suunnitteli pakinoitsijan uraa kollegansa Aapelin innoittamana ja lähetti kustantajalle kokonaisen pakinakokoelmankin, joka tylysti palautettiin.

Spede piirtää ja kirjoittaa sisältää ainutlaatuisia kirjoituksia Pertti Pasasen sisaren tallentamasta jäämistöstä. Mukana on muun muassa kadonneeksi luultu kuunnelman käsikirjoitus, jolla Spede pokkasi ensimmäisen palkinnon Yleisradion nuorten kuunnelmakilpailusta. Koeputkiaikuisesta kertovan aiheen hän hyödynsi 20 vuotta myöhemmin elokuvassaan.

Kirjasen kuvitus on Speden omaa käsialaa: mainospiirustuksia sekä Savolaisen Osakunnan juhliin laadittuja julisteita.

Kirjailija

Tuomas Marjamäki

Tuomas Marjamäki (s. 1978) on päivisin Apu-lehden toimituspäällikkö ja iltaisin suomalaiseen viihteeseen erikoistunut tietokirjailija. Hän on julkaissut muun muassa teokset Kummeli - erittäin hyvin sanottu, Simo Salminen - se se vaan on sillä lailla ja Spede, nimittäin.

Lue lisää

Kommentit